• ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY BUDAPEST

tanusítódoktor

Általános kérdések az energetikai tanúsítványról
Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?
Hol vállaljuk energetikai tanúsítvány készítését?
Mikor kell energetikai tanúsítvány készíttetni?
Miért minket válasszon?
Mit szükséges biztosítania a sikeres energetikai tanúsításhoz? 
Lehet-e készíttetni energetikai tanúsítványt kiszállás nélkül? 
Mi az energetikai tanúsítvány készítésének értelme?
Hogyan épül fel az energetikai tanúsítvány?
Milyen épületek esetében nem szükséges energia tanúsítvány elkészítése?
Nekem csak a tanúsítvány száma kell sürgősen, lehetséges?
Mennyi ideig érvényes az energetikai tanúsítvány?
Mennyi idő alatt készül el az energetikai tanúsítvány?
Mi a teendő, ha elkészült a tanúsítvány?
Ki végezhet energetikai tanúsítást?
Mit jelent a lakás zöldkártya?   
Miből állapítható meg az energetikai tanúsítvány hitelessége?
Mi a biztosíték, hogy helyesen készült el a tanúsítvány?
Energetikai besorolásra vonatkozó kérdések
Mikor kaphat BB besorolást egy ingatlan?
Mikor kaphat AA, vagy jobb besorolást egy ingatlan?
Milyen energia besorolási osztályok érhetők el?
Mit kell tennem ahhoz, hogy az ingatlan kedvezőbb besorolási osztályba kerüljön?
Megakadályozhatja-e az energetikai besorolás a tanúsítvány készítésének célját?
Szakmai fogalmakra vonatkozó kérdések
Mit jelent az egyszerűsített eneregetikai tanúsítvány?
Mit nevezünk jelentős felújításnak?
Mi a hőátbocsátási tényező?
Mi a rétegtervi hőátbocsátási tényező?
Mi a primer energiaátalakítási tényező? 
Mit jelent a közel nulla követelményszint?    

             

 

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?   

 Az energetikai tanúsítvány ára függ a tanúsítás céljától, helyszínétől, valamint a tanúsítandó ingatlan fajtától és méretétől, ezért pontos árat nem minden esetben lehet mondani, de a leggyakoribb díjakat összefoglaltuk ebben a menüpontban. Aki pedig részletesebben szeretne tájékozódni az árak kialakításának háttéreről, annak ajánljuk az erről szóló blogbejegyzésünket.    

 

 

Hol vállaljuk energetikai tanúsítvány készítését?


Jelenleg Budapest minden kerületében és számos Kelet-Pest megyei településen vállalunk hiteles energetikai tanúsítvány készítést, elsősorban ingatlan adásvétel és bérbeadás céljából. A vállalt budapesti kerületek és települések felsorolási szinten így alakulnak:

Budapest I., II., III., IV., V., VI., VII. VIII., IX., X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX. XXI., XXII. és XXIII. kerülete, Csömör, Kistarcsa, Kerepes, Nagytarcsa, Pécel, Isaszeg, Gödöllő, Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Csomád, Veresegyház, Szada, Ecser, Maglód, Göd, Sződ, Sződliget, Csörög, Vácduka, Vác, Váchartyán, Vácrátót, Őrbottyán, Erdőkertes, Kisnémedi, Püspökszilágy, Váckisújfalu, Vácegres, Galgamácsa, Galgagyörk, Kosd, Rád, Penc, Csővár, Acsa, Iklad, Domony, Aszód, Kartal, Bag, Hévízgyörk, Galgahévíz, Tura, Valkó, Vácszentlászló, Dány, Tóalmás, Kóka, Sülysáp, Tápiószecső, Szentmártonkáta, Nagykáta, Tápióság, Tápióbicske, Pánd, Káva, Bénye, Gomba, Monor, Üllő, Péteri, Mende, Gyömrő, Úri, Zsámbok, Vasad

Amennyiben kapacitásunk engedi, úgy természetesen más településeken is vállalunk munkát, kérjük érdeklődjön nálunk!

 

 

 

Mikor kell energetikai tanúsítvány készíttetni?


Ön saját célra bármikor készíttethet energetikai tanúsítványt. Néhány esetben azonban a jogszabály ezt kötelezően előírja. A leggyakoribb három ok az alábbi:

 • ingatlan eladásakor
 • ingatlan bérbeadáskor
 • ingatlan használatba vételi engedélyéhez


Ezen kívül az esetek döntő többségében pályázatok is előríják tanúsítvány készítését, ha Ön pályázat keretében szeretné felújíttatani, korszerűsíteni ingatlanát.

 

 

 

Miért minket válasszon?

 • törekszünk arra, hogy lehetőleg az ingatlanát az Ön időbeosztásának megfelelően mérjük fel, hogy Önnek ne kelljen szabadnapot kivennie. Tapasztalat szerint a legtöbb felmérésünk így a késő délutáni-kora esti órákra esik, amikor Ön már hazaért a munkából, de vállalunk felmérést a kora reggeli órákban és szombaton is.  
 • mi mindig adunk számlát: az energetikai tanúsítvány elismert költségnek számít, így ingatlan eladásakor, bérbeadásakor ez csökkenti az adóalapját
 • nincsenek rejtett költségek, az áraink tartalmaznak mindent a kiszállástól a postázásig
 • mi mindig kimegyünk a helyszínre és elvégezzük a felmérést
 • minden valódi értékelésünk maximális: értékelés_1; értékelés_2
 • nem hitegetjük feleslegesen, mi annyi munkát vállalunk el határidőre, amit jó szívvel teljesíteni is tudunk! Ha az Ön megrendelése nem fér bele a kapacitásunkba, akkor ezt a lehető leghamarabb megválaszoljuk, hogy legyen ideje másik szakembert találni.
 • lehetőségeink szerint óvjuk a környezetet

 

 

Lehet készíttetni energetikai tanúsítványt kiszállás nélkül?


Számos energetikai tanúsító hirdeti az "online" tanúsítást, azaz kiszállás nélkül készülő energetikai tanúsítványokat. Tudni kell azonban, hogy ez nem lehetséges, mi minden esetben felmérjük az ingatlant a helyszínen. A jogszabályi előíráson túl ennek praktikus okai vannak: csak a helyszínen lehet tájékozódni néhány alapvető adat tekintetében, ráadásul a tanúsítványnak fénykép melléklete is van, amit szntén csak a helyszínen lehet elkészíteni. 

 

 

Mit szükséges biztosítania a sikeres energetikai tanúsításhoz?


A helyszíni felmérés, vagy az előzetes telefonos beszélgetés során Önnek kevés adatot kell megadnia, amik a következől: az ingatlan helyrajzi száma, pontos címe és tulajdonos neve. Ezen kívül számos információval segítheti a munkát, de ezek ismerete, vagy megléte nem feltétlen szükséges. Ilyen adat lehet pl. az ingatlan építésének éve, esetleges felújításának éve, ingatlan műszaki jellemzői, vagy az ingatlanról alaprajz rendelkezésre állása. 

A sikeres tanúsításhoz a legfontosabb Önre háruló feladat az ingatlanba való bejutás biztosítása. Ha nem az ingatlanban lakik, feltétlenül gondoljon a bejutáshoz szükséges kulcsok biztosítására!

 

 

Mi az energetikai tanúsítvány készítésének értelme?


Az Európai Unió egyértelmű célja az energiafenntarthatóság növelése és az energiahatékonyság ösztönzése. Miután a háztartások energiafelhasználása igen jelentős, ezért kiemelt cél ennek csökkentése. Magyarország, mint az Európai Unió tagja, szintén meghonosította az uniós rendelkezéseket. Ez alapján 2009. január 1-től kötelező az új építésű ingatlanokra energia tanúsítványt készíteni, 2016. január 1-től pedig már a meglévőkre is.

Nem titkolt cél az sem, hogy az ingatlan energetikai besorolásnak árképző hatása legyen, ugyanúgy, mint pl. ha egy mosógépet, vagy egy hűtőt veszünk. Ez a gondolat egyelőre nem valósult meg, a legtöbb esetben akkor kérnek fel minket tanúsítvány készítésére, amikor az eladó és a vevő már megegyezett egymással.

Általános vélekedés, hogy az ingatlan eladási folyamatának ezen része egy jogszabályi előírás, egy újabb „lehúzás”. Valóban, egy régi társasházi lakásra sok esetben hiába ír elő a tanúsító felújítási javaslatokat, ezek megvalósításához a többi lakó szavazata is szükséges (pl. hőszigetelés felrakása). Ezzel ellentétben a jogszabály igen hatásos új építésű ingatlanoknál, segít azok korszerű megépülésében.

 

 

Hogyan épül fel az energetikai tanúsítvány?

Energetikai tanusítvány minta


A tanúsítvány első oldala az összesítő lap. Itt található meg az Ön ingatlanának legfontosabb adatai: címe, helyrajzi száma, energetikai besorolása és energetikai adatai, valamint a jobb felső sarokban a tanúsítvány egyedi száma, a HET-azonosító.


Az összesítő lapot követi a számítási rész, aminek a terjedelme az ingatlan típusától és nagyságától nagymértékben függ. Ebben a részben szerepelnek részletesen az épület határoló szerkezetei, a fűtési-és melegvíz termelő rendszer és itt történik a nyári túlmelegedés kockázatának ellenőrzése is.


A harmadik rész a felújítási javaslatokat tartalmazza, úgy, hogy az megfeleljen az aktuális előírásoknak. A jelenleg érvényes követelményszintet a 7/2006-os TNM rendelet 5. számú melléklete határozza meg, ez az úgynevezett költségoptimalizált követelményszint.


Ez szigorú előírásokat tartalmaz, így a falakra, padlásra, padlóra jelentős szigetelőréteg előírását szükséges javasolnunk. Az ablakok követelményértékei is úgy megszigorodtak, hogy azt már csak három rétegű nemesgáz töltetű nyílászáró elégíti ki. Fontos megemlíteni, hogy ezek csupán javaslatok, betartani nem kötelező őket!


Az utolsó rész az energetikai tanúsítvány mellékleteit tartalmazza, ami legtöbbször a helyszínen készült fotókból áll.


Tekintse meg egy energetikai tanúsítvány PDF mintáját

 

 

Milyen épületek esetében nem szükséges energia tanúsítvány elkészítése?


Ezt a kérdést a 176/2008 kormányrendelet határozza meg teljeskörűen. A leggyakoribb okok az alábbiak:

 

Nem kell energetikai tanúsítványt készíttetni, ha

 

 • az épület 50 m2-nél kisebb. Egy 50 m2 társasházi lakásnál az egész társasház területét kell figyelembe venni, így felmentést ez a kritérium lakásokra nem ad!
 • évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánták (pl. nyaraló)
 • hitéleti célra használt az épület
 • az ingatlan mezőgazdasági épület
 • ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt

 

 

Nekem csak a tanúsítvány száma kell sürgősen, lehetséges?


Sok hívást kapunk, hogy sürgős lenne a tanúsítvány elkészítése, mert már mennének az ügyvédhez. Tudomásuk szerint elég a tanúsítvány száma, a számítások később is ráérnek. Sajnos ez nem lehetséges, mivel az energetikai tanúsítvány egyedi azonosítóját az OÉNY hivatalos kormányzati oldala csak akkor generálja, ha a tanúsítvány teljes egészében elkészült.

 

 

Mennyi ideig érvényes az energetikai tanúsítvány?


Az energetikai tanúsítvány a hitelesítéstől számítva 10 évig érvényes. A hitelesítés dátumát megtalálja a tanúsítvány összesítő oldalának bal alsó sarkában.
Bizonyos esetekben azonban a tanúsítvány 10 éven belül is érvényét veszítheti. A leggyakoribb ok, ha az ingatlanon jelentős felújítás történik, pl. hőszigetelést kap, vagy kazáncsere történik. További okok az ingatlan bővítése, vagy az ingatlanra vonatkozó energetikai besorolás jogszabályi hátterének megváltozása. Szintén hatályát veszti a meglévő tanúsítvány, ha az ingatlanra vonatkozóan egy új energetikai tanúsítvány készül.

 

 

Mennyi idő alatt készül el az energetikai tanúsítvány?


A helyszíni felmérés a megrendelés után általában 1-2 napon belül megtörténik, kivételes esetben akár aznap is. Az energetikai tanúsítvány a felmérés után 24-48 órán belül elkészül, természetesen figyelembe véve a megrendelő határidő igényeit.

 

 

 

Mi a teendő, ha elkészült a tanúsítvány?


Az elkészült tanúsítványt a tanúsítvány készíttetésének célja szerint kell felhasználni:

 • Eladás esetén a tanúsítvány azonosító számára van szüksége az ügyvédnek, ezt az eladónak el kell juttatnia neki. Ezen kívül az eladónak a tanúsítványt a vevő rendelkezésére kell bocsátani.
 • Bérbeadás esetén a bérleti szerződésbe kell beleírni a tanúsítvány azonosító számát.
 • Használatbevételi engedély megszerzése céljából készült tanúsítvány esetén az elkészült tanúsítványt az építési hatóság számára kell benyújtani.
 • Pályázatnál a pályázat kiírása szerint kell eljárni.

 

 

Ki végezhet energetikai tanúsítást?


Energetikai tanúsítói jogosultságot az szerezhet, aki rendelkezik a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 3. mellékletben meghatározott szakirányú végzettséggel. Ezek a következők: okleveles építészmérnök, település mérnök, építőmérnök, közlekedésmérnök, gépészmérnök, villamosmérnök, energetikai mérnök.

A jogosultság betűjele:


A Magyar Mérnöki Kamara honlapján leellenőrizhető, hogy a választott szakembernek van-e érvényes jogosultsága.

dr. Kovács Ákos Domonkos jogosultsága itt ellenőrizhető.

 

 

Mit jelent a lakás zöldkártya?

 

Az interneten több helyen olvasható a lakás zöldkártya kifejezés. Ez tulajdonképpen ugyanaz, mint az energetikai tanúsítvány, nincs különbség köztük. 

 

 

Miből állapítható meg az energetikai tanúsítvány hitelessége?


A tanúsítvány előlapjának jobb felső sarkában található az úgynevezett HET-szám. Ezt a számot az OÉNY generálja, amikor a szakember feltölti oldalára a számításokat és a fényképdokumentációt. Ez a szám egyedi, ez bizonyítja a tanúsítvány eredetiségét. Ön is leellenőrizheti, hogy a HET szám valóban az Ön ingatlanára vonatkozik. Nem kell mást tennie, mint erre a linkre kattintania és a helyrajzi szám, vagy a cím beírása után az oldal kiírja az Ön ingatlanára készült tanúsítványok azonosító kódját. Fordítva is rákereshet, a HET szám megadása után a rendszer kiadja a tanúsított ingatlan adatait.

 

 

Mi a biztosíték, hogy helyesen készült el a tanúsítvány?


A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet 9/A bekezdése szerint véletlenszerűen kiválasztja a tanúsítványok 2%-t és ellenőrzi. Amennyiben a tanúsító két kategóriát tévedett az ingatlan energetikai besorolásánál, akkor a kamara titkára megtiltja a szakmagyakorlási tevékenység folytatását. Ezen kívül pénzbírság kivetésére is sor kerülhet.


Ennek ellenére sok tanúsítóról hallani, hogy a gyorsabb számítások érdekében kockáztat, sok esetben ki se megy a helyszínre a felmérést elvégezni. A tanúsítás megrendelése előtt mindig győződjön meg arról, hogy a tanúsító szerepel a kamarai névjegyzékben!

 

 

Mikor kaphat BB besorolást egy ingatlan?


A „BB” kategória hivatalos megnevezése „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő”.
BB besorolást akkor kaphat az ingatlan, ha az összesített energetikai jellemzője 80 és 100% közé esik, valamint a megújuló energia részaránya eléri a 25%-t. Ebből következik, hogy egy épületbe bármilyen korszerű szerkezet és gépészet be lehet építve, de ha nincs megújuló energiaforrása, akkor a maximális besorolása maximum CC lehet.

 

 

Mikor kaphat AA, vagy jobb besorolást egy ingatlan?


Az „AA”” kategória hivatalos megnevezése „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb”.
AA besorolást akkor kaphat az ingatlan összesített energetikai jellemzője kisebb, vagy egyenlő 80%-nál és a megújuló energia részaránya eléri az 50%-t.

 

 

Milyen energia besorolási osztályok érhetők el?


A besorolási osztályok jelölése 2016. január 1-től megváltozott, ettől az időponttól kezdve az osztályok betűjelzései megkettőződtek. Jelenleg AA++-tól JJ-ig terjed a besorolási skála.

Energetikai tanusítvány sávok
Energetikai minőségi osztályok

 

 

Mit kell tennem ahhoz, hogy az ingatlan kedvezőbb besorolási osztályba kerüljön?


Az energetikai tanúsítvány minden esetben kitér a korszerűsítési javaslatokra. Ezek betartásával elérhető, hogy az ingatlana jobb besorolási osztályba kerüljön.
Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb energetikai javulást a határoló szerkezetek hőszigetelésével és a fűtési rendszer korszerűsítésével lehet elérni.

 

 

Megakadályozhatja-e az energetikai besorolás a tanúsítvány készítésének célját?


Ingatlan eladás, vagy bérbeadás esetén semmilyen szankcióval nem jár, ha az ingatlana rossz besorolást kap, ettől függetlenül az nyugodtan eladható, vagy bérbeadható. A tanúsítvány besorolása jelenleg legfeljebb az ingatlan eladási, vagy bérbeadási árára van hatással. Jelenleg azonban a legtöbb érdeklődő nem a besorolás alapján dönt.
Más a helyzet viszont használatbavételi engedélynél és pályázatoknál. Használatbavételi engedélyhez szükséges, hogy az ingatlan teljesítse az érvényes követelményszintet. Amennyiben az energetikai tanúsítvány szerint ez nem teljesül, úgy az ingatlan nem kaphat használatbavételi engedélyt. Szintén meghatározó a tanúsítvány eredménye energiahatékonysági pályázatok esetében: ha a pályázat által megkívánt energetikai javulás nem érhető el, akkor az ingatlan sajnos nem fog nyerni a pályázaton.

   

    

   Környezetvédelem

   • Napjainkban az egyik legnagyobb probléma a környezetszennyezés. A lakosság részéről a fő szennyezőanyag kibocsátó továbbra is az autó. Mi úgy próbálunk tenni a környezet védelméért, hogy Budapest területén belül mindig a közösségi közlekedést használjuk. Ezen kívül több apró lépést is teszünk a környezet védelméért: pl. a nyomtatott dokumentumok festéktakarékos nyomtatása, a nem hivatalos dokumentumok újrahasznosított papírra nyomtatása, valamint újratölthető elemek használata az eszközeinkben.

    

    

   Mit jelent az egyszerűsített energetikai tanúsítvány?


   Az energetikai tanúsítványok készülhetnek egyszerűsített, vagy részletes számítási módszerrel. Az energetikai tanúsítványok túlnyomó többsége egyszerűsített módszerrel készül, ezért az "egyszerűsített" szót általában külön meg sem említik. Részletes számításokra ma még viszonylag ritkán van szükség, ezt leginkább az AA, vagy ennél jobb besorolású ingatlanoknál alkalmazzák, mivel ezeknél kötelező. A részletes módszer jellemzője a jóval bonyultatabb számítás, ebből következően a sokkal magasabb ár. Főleg ez utóbbi miatt általában mindenki - ahol lehet - az egyszerűsített számításos módszert kéri, mivel ez is tökéletesen megfelel a rendelet előírásának és hiteles energetikai tanúsítvány lesz a végeredmény mindkét módszerrel. 

    

    

   Mit nevezünk jelentős felújításnak?


   Jelentős felújításról abban az esetben beszélünk, ha a felújítás az épületet határoló szerkezet felületének legalább 25%-t érinti. Szintén jelentősnek nevezzük a felújítást, ha az épület bővítése meghaladja az eredi épület alapterületének 100%-t.
   Nem számít viszont jelentős felújításnak a pince-és padlásfödémek utólagos szigetelése. Sólyom.
   Jelentős felújítás esetén már az egész épületnek meg kell felelni az úgynevezett költségoptimalizált követelményszintnek (7/2006. TNM rendelet (IV. 24.) 5. számú melléklete).

    

    

   Mi a hőátbocsátási tényező?

    

   Egy felület (fal, födém, nyílászáró) hőszigetelésének jellemzője. Jele: U, mértékegysége W/m2K. Az U értéke minél kisebb, annál jobb a felület szigetelése. A költségoptimalizált követelményszint alapján pár fontosabb U érték a teljesség igénye nélkül, amit teljesíteni szükséges: Homlokzati fal 0.24 W/m2K, üvegezett nyílászáró 1.15 W/m2K, talajon fekvő padló 0.3 W/m2K, lapostető és padlástető: 0.17 W/m2K.

    

    

   Mi a rétegtervi hőátbocsátási tényező?

    

   Egy adott épülethatároló szerkezet átlagos hőátbocsátási tényezője. Akkor van jelentősége tehát, ha a szerkezet több anyagból áll, leginkább falszerkezeteknél van jelentősége az energetikai tanúsítás terén. Legtöbbször panelszerkezetek esetében használjuk, mivel ez az érték van az irodalomban meghatározva. 

    

    

   Mi a primer energiaátalakítási tényező?

    

   Az egyes energiahordozók összehasonlíthatóságában van szerepe. Ennek érdekében az épületek fogyasztását egységesen fölgázfogyasztásra kell átszámítani, tehát a földgáz primer energiaátalakítási tényezőjének értéke 1.00. Különböző megfontolások alapján ehhez az értékhez váltószámokat rendeltek és meghatározták az értéket a többi energiahordozóra. Így pl. az elektromos áramnak az értéke 2.5, a fűtőművi távfűtésnek 1.2, a tüzifának és biomasszának 0.6, a megújuló energiaforrásnak 0 az értéke.

    

    

   Mit jelent a közel nulla követelményszint?

    

   Nagyon leegyszerűsítve ennek jelentőségét két dolgot fontos tudni: 2021. január 1-én lép hatályba és a leglényegesebb különbség az eddigiekhez képest, hogy használatba vételi engedélyt csak az az épület kaphat, ami rendelkezik minimum 25% megújuló energiaforrással, tehát minimum a "BB" kategóriát el kell érnie. Jó hír viszont, hogy az eddig szükségesnél nagyobb hőszigetelő rétegekkel nem szükséges tervezni, a rendelet ezen része nem szigorodik. A meglévő ingatlanok eladásánál, bérbeadásánál a megrendelő annyi változást fog észrevenni, hogy ezentúl az energetikai tanúsítvány felújítási javaslatra vonatkozó része a BB kategóriát fogja megcélozni.