• ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY BUDAPEST

Kapcsolatfelvétel

1. Felvesszük Önnel a kapcsolatot és egy Ön számára megfelelő időpontot egyeztetünk a helyszíni felmérésre.

 

Helyszíni felmérés

Időtartam 25-45 perc az ingatlan nagyságától függően


2. Ennek keretében felmérjük és felrajzoljuk az ingatlan alaprajzát, amelynek célja az ingatlan területének meghatározása. Ez a folyamat időtakarékos módon lézeres távolságmérővel történik. A falak hosszának meghatározása után megvizsgáljuk a külső határoló rétegeket. Ezek közé sorolhatók a külső falak, ablakok, bejárati-és erkélyajtók, födémek és padlók. Fontos tudni, hogy ez a vizsgálat kizárólag mérésekkel történik, bontásra nem kerül sor!

3. Ebben a lépésben megvizsgáljuk az ingatlana fűtési-és melegvízadó rendszerét. Felderítjük, hogy milyen energiahordozóval történik a fűtés (gázzal, árammal, fával, stb.), mi a kazán típusa, vagy milyen a radiátor szabályozhatósága.

4. A mérések után fotódokumentációt készítünk a vizsgált szerkezetekről és a külső homlokzatokról. Csak a vizsgált szerkezetek lesznek lefényképezve, ingatlana belsejéből semmi más nem fog látszani! Nézzen meg egy példát a fotódokumentációról (dokumentum utolsó oldala)! 

5. A felmérés után még a helyszínen felvesszük az ingatlan további adatait. Ezek közé sorolható az ingatlan helyrajzi száma, építési éve, tulajdoni lap szerinti tulajdonosa, esetleges műemlékvédelme. Az építés éve sokszor nem áll rendelkezésre, feledésbe merült, ilyenkor megpróbáljuk az évtizedet behatárolni.

6. A helyszínen utolsó lépésként megbeszéljük az elkészült energetikai tanúsítvány eljuttatási módját Önhöz, ami történhet elektronikusan, postán, vagy egyes esetekben személyesen is. Legtöbbször ekkor történik a számla kiállítása is, hiszen az esetek többségében ekkor találkozunk személyesen utoljára a tanúsítási folyamat során.

Az energetikai tanúsítvány készítésének menete

Irodai számítás, a tanúsítvány elkészítése

7. A felmérést a számítási rész elkészítése követi, amely során meghatározásra kerül az energetikai besorolás. Ez általában valamilyen szoftver segítségével történik, mi a WinWatt elnevezésű programot használjuk.

8. Az elkészült dokumentumot feltöltjük az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) hivatalos kormányzati oldalára. A feltöltési folyamat végén kapja meg az energetikai tanúsítvány az egyedi azonosítóját, a HET számot.

9. Utolsó lépésként eljuttatjuk Önnek a tanúsítványt a helyszíni felmérés során megbeszélt módon.

 

Ha Ön irodaépületről, vagy üzlethelyiségről szeretne tanúsítványt készíttetni, akkor a fenti lépések ugyanezek kiegészítve azzal, hogy a helyszínen a világítás módját is meg szükséges vizsgálni.