• ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY BUDAPEST

Útmutató az energetikai tanúsító szakember kiválasztásához

A legtöbb ember életében előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor ingatlanjára hiteles energetikai tanúsítványt kell készíttetnie. Sajnos legtöbbször az utolsó pillanatokban, kapkodva kutatnak egy még elérhető szabad szakember után, akik hajlandóságot mutatnak ezt szinte azonnal elkészíteni.  Sokan nincsenek tisztában, hogy ez milyen veszélyekkel jár, így ebben a bejegyzésben végigjárjuk mire kell figyelni, hogyan válasszunk helyesen szakembert.

A legfontosabb lépés

Talán kijelenthetem, hogy az energetikai tanúsítvány kiállítása folyamatában a megfelelő szakember megtalálása a legfontosabb lépés. Az internetet böngészve rengeteg szakembert találunk, mégis mi alapján döntsünk valaki mellett? Mindenekelőtt meg győződjünk arról, hogy van-e egyáltalán a megbízni kívánt tanúsítónak jogosultsága erre, amit a Magyar Mérnöki Kamara honlapján könnyen megtehetünk. Teljesen egyértelmű, hogy akinek nem szerepel a jogosultságai között a TÉ (épületek energetikai tanúsítása), az érvényes energetikai tanúsítványt nem tud kiállítani. Természetesen, ha többször bízzuk meg ugyanazt a szakembert, akkor is érdemes minden alkalommal megnézni jogosultságát, mert idővel elvesztheti azt. Ennek leggyakoribb oka, hogy elfelejti meghosszabbítani kamarai tagságát, vagy a kamara valamilyen vétségért felfüggeszti, vagy kizárja a soraiból. Sajnos hallani a szakmában olyan példákat, ahol tanúsítók ezt a rendszert direkt ki akarják játszani. Több tanúsító összefog, tömegesen vállalják el a munkákat, amit persze idő hiányában gyenge minőségben végeznek el. Az összefogás azért fontos számukra, mert tudják rotálni maguk közt az érvényes jogosultságot, így mindig megvan az ember, akinek a neve alatt a többiek el tudják végezni a munkát. Aki pedig éppen levesztette engedélyét, addig újra tud vizsgázni, amíg a másik is elveszti azt… 
Ha az érvényes kamarai tagság, mint a legalapvetőbb dolog rendelkezésre áll, utána már számos úton lehet eljutni az általunk megbízni kívánt tanúsítóig. Legkézenfekvőbb ezek közül az ár, amire bővebben is ki fogok térni, de lehet internetes keresés, hirdetés, ismerősi ajánlás, vagy az ingatlanhoz közel található szakember is a választás alapja. Ezekre mind nem térek ki, a továbbiakban csak egy-két olyan kritériumot fogok bővebben kifejteni, amiket általában nem szoktak a megrendelők figyelembe venni, de mégis lényegesek lehetnek.

Energetikai tanúsítvány ára

Amennyiben energetikai tanúsítvány készítést rendelünk, úgy elméletileg bármelyik szakembert kérjük fel erre, ingatlanunkra megközelítőleg ugyanazt az eredményt kapjuk. Logikus gondolatnak tűnhet tehát, hogy érdemes a legolcsóbbat választani. Bár előfordulhat, hogy az olcsó tanúsítvány egyben minőségi is, az ördög természetesen itt is a részletekben rejlik, így egy-két buktatót szeretnék megemlíteni. 

Olcsó tanúsítványokról

A tanúsítvány készítés egy olyan szakma, aminek nincs jelentős eszközigénye, a tanúsítók számára szinte az egyetlen mérlegelendő tényező az idő. Pontosan ezért vannak olyan tanúsítók, akik azon spórolnak, hogy a kiszállást a helyszíni mérésekkel kihagyják. Természetesen ez jogszabály ellenes és minőségi tanúsítványt sem lehet ilyen módszerrel készíteni. Az árban viszont az ilyen „szakemberek” rendkívül versenyképesek. A megrendelés előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy az olcsó ár nem-e a kiszállás rovására megy! 

Olcsó energetikai tanúsítvány hátrányai


Sokan azt mondják, hogy az energetikai tanúsítvány egy jogszabályi kötelezettség, nincs értelme, jó neki az „online” tanúsítvány is, lényeg, hogy minél olcsóbb legyen. Mi a baj ezzel a gondolkodásmóddal? A legtöbb energetikai tanúsítvány adás-vétel miatt készül, a szerződéskötés előtt ez az eladó kötelezettsége. Azaz az eladó csináltatja és a vevő fogja használni! Ráadásul az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év, ezért elég hosszú ideig is fel lehetne használni. Viszont ha ez a dokumentum nem tükrözi a valóságot, akkor több probléma is adódhat a jövőben. Először is a kamara is ellenőrizheti utólag a tanúsítványokat, és ha két kategóriát tévedett a tanúsító, akkor elveszik a jogosultságát, a tanúsítványt meg érvényteleníthetik. Ebben az esetben a szerencsétlen vevő el is vesztette a hiteles dokumentumát. Vegyünk egy másik esetet: pályázni szeretne az ingatlan új tulajdonosa, ilyen esetben természetesen a meglévő tanúsítványán fel lehet használni. De ha az minden alapot nélkülöz, akkor a pályázaton sem lesz sikeres. Mindig válasszunk olyon szakembert, aki hiteles, várhatóan nem tűnik el, mert a jövőben bármilyen változás következik be az ingatlanon, azt könnyebben és ami a legfontosabb, várhatóan olcsóbban is átvezeti, mintha minden alkalommal újra kellene kezdeni az egész folyamatot. Az eladóknak tehát ez egy morális kérdés is a vevők irányába!

A szakember valószínűbb, hogy elérhető lesz a jövőben számunkra, ha van honlapja, ellenőrizhetők a cégének az adatai (székhely, adószám, stb.), ráadásul az értékelése is jó. Legyen gyanús, ha a honlapon csak egy telefonszám, vagy egy e-mail cím van megadva elérhetőségként!

Drága tanúsítványokról

A másik oldal a túl drága tanúsítvány. Ilyet több esetben is találhatunk: vidéken vannak területek, ahol nehéz egyáltalán bármilyen energetikai tanúsítót találni, előfordul, hogy oda kell csábítani más, távolabbi helyről. Természetesen az árban is érződik ez a monopol helyzet, a vevő ekkor sajnos nem sok mindent tud csinálni ez ellen. 
Más a helyzet frekventált helyeken, nagyvárosokban. Ha körültekintően böngészünk az interneten, észre fogjuk venni, hogy nincs is olyan sok független, tanúsítást vállaló honlap. Első ránézésre azért tűnhet bőnek a választék, mert pár nagy országos szolgáltató rengeteg honlapot hozott létre, de az elérhetőségek mindig egy helyre mutatnak. Ezek a helyek begyűjtik a megrendeléseket és tovább szolgáltatják a velük kapcsolatban álló tanúsítóknak, rápakolva némi plusz díjat. Természetesen ez is drágítja a tanúsítványokat. 
Ezen kívül főleg a legnagyobb ingatlanirodák kínálatában találhatunk magas árakat, akiknek a módszere egyszerű: a már megszerzett ügyfeleiknek vállalják, hogy elintézik a tanúsítvány készíttetését is, akik ennek örülnek, mert megszabadulnak egy gondtól. Ez a vállalás tulajdonképpen abból áll, hogy megbíznak egy olyan szakembert, akit általában más is könnyen megtalálna és az általa vállalt árra ráteszik a saját hasznukat is, kialakítva ezzel a magasabb árat.  
A fentiek figyelembe vételével célszerűnek tartom a közepes árkategóriával dolgozó tanúsítókat keresni. Példaként egy 50 m2-es téglalakás energetikai tanúsítványának kiállítási ára 2020-ban Budapesten 13-16 ezer forint között reális, egy panellakásé 11-14 ezer forint között alakul.

 

További mérlegelendő kérdések

A következő szempont leginkább felújításoknál, vagy pályázati részvétel esetén lehet megfontolandó gondolat, ami nem más, mint a szakember alapképzettsége. Minden jogosultsággal rendelkező energetikai tanúsítónak van valamilyen alaptanulmánya, ami lehet éptőmérnök, gépészmérnök, építészmérnök, vagy villamosmérnök. Az energetikai tanúsítvány több szakma szempontjai alapján áll össze, nyilvánvalóan ahhoz a szakterülethez ért jobban a tanúsító, amit a tanulmányai során hallgatott. Tehát ha pl. valaki kazáncsere pályázaton szeretne részt venni, akkor megfontolandó egy olyan tanúsító keresése, akinek gépészmérnöki alapképzettsége van. Ha valaki hőszigetelést szeretne rakatni ingatlanára, akkor építőmérnöki, vagy építészmérnöki alapképzettségű szakit érdemesebb keresnie.
Végül egy szűkebb réteget érintő szempont, a műemlékvédelem alatt álló épületek tanúsítása. Itt figyelni kell arra, hogy az energetikai tanúsítvány kötelező eleme az értékleltár, ez szükséges a felújítási javaslat elkészítéséhez. Rendkívül kevés olyan szakember van az országban, akinek mindkét terültre van jogosultsága. A megoldás ilyenkor, hogy a megrendelő még a tanúsítás előtt készíttet egy értékleltárt, vagy a tanúsító von be egy alvállalkozót. Ne legyünk persze naívak, szinte kivétel nélkül értékleltár nélkül készül Magyarországon az energetikai tanúsítvány és legtöbbször büntetlenül. Akit bővebben érdekel az értékleltár tartalma, az megnézheti a 496/2016. Korm. rendelet 10. sz. mellékletében.
Meg kell említeni azt is, hogy energiatanúsítvány nem minden esetben szükséges. Egy szakmailag hiteles tanúsító tájékoztatni tudja a potenciális megrendelőt arról, hogy mikor nem kell energetikai tanúsítvány. Ezért is érdemes megfelelő szakemberhez fordulni!

 

Összefoglalás

Szakember választás szempontjai

Összegezve a fentieket a szokásos keresési kritériumokon túl figyeljünk az alábbi pontokra is:

  • Mindig ellenőrizzük a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, hogy van-e a szakembernek érvényes TÉ jogosultsága!
  • Ellenőrizzük, hogy milyen adatok derülnek ki a szakember cégéről. Minél több adatot tudunk meg, annál valószínűbb, hogy a jövőben is el tudjuk érni!
  • Kerüljük az „energetikai tanúsítvány online”, „energetikai tanúsítvány azonnal”, vagy „energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül” szlogennel hirdetőket!
  • A fent részletezett dolgok miatt a közepes árkategóriájú szakember megbízása lehet a legjobb döntés.
  • Ha pályázunk, vagy felújítunk, érdemes ennek megfelelő alapvégzettségű szakembert megbízni!
  • Végül, ha műemlékvédelem alatt álló ingatlanunk van, körültekintően kell eljárni, feltétlen tisztázni kell az értékleltár készítésének problémáját!

 

 

Most, hogy már tudjuk mire figyeljünk a szakember kiválasztásánál, a legfontosabb lépést megtettük, hogy egy több célra használható, könnyen frissíthető hiteles energetikai tanúsítványt kapjunk kézhez. A következő bejegyzésben azt is megtudhatjuk, hogy a kiválasztott szakember milyen lépéseken keresztül jut el a kész tanúsítványig.