• ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY BUDAPEST

Statisztikák az energetikai tanúsítói tevékenységünkről

Több évnyi tanúsítói múlttal a hátam mögött úgy döntöttem, hogy egy honlapot és egy ehhez tartozó blogot is létrehozok. Első bejegyzésként a cégem múltbeli tevékenységét szeretném bemutatni egy statisztikai összefoglaló keretében. Reményeim szerint ez segít meghatározni a működési területünket és rávilágítani a cég profiljára, erősségeire.

 

Ennek elemzésére induljunk ki a honlapon feltűntetett vállalási területből: „Kiemelten Budapest I., V., VI., VII. VIII., IX., XI. kerületben vállaljuk elsősorban lakások tanúsítását eladás, vagy bérbeadás céljából”. Érdemes megnézni mit sikerült ebből betartani az elmúlt években. 

Tevékenységünk működési területe

Az alábbi térképen feltüntettem az eddigi összes budapesti és Budapest környéki általunk végzett tanúsítást:

Energetikai tanúsítvány helyszínek Budapest és környéke

Munkaterületünk gyakorlatilag egész Budapest területét lefedi és csak a tanúsítványok 34%-a készült a fent vállalt I., V., VI., VII. VIII., IX., XI. kerületekben. Érdemes tehát a többi kerület esetében is megkeresni minket! Mindössze egyetlenegy kerületből nem rendeltek még tőlünk tanúsítványt, ami némi meglepetésre az I. kerület, ami Budapest második legkisebb számú kerülete. Ezt a részt az alábbi ábrán pirossal jelöltem. Látszik, hogy a határa mentén sok lakás tanúsítását elvégeztük eddig, de valamiért ez a terület érintetlen maradt. Remélhetőleg ez hamarosan változni fog! Az első megrendelőnk, aki itt szeretne tanúsítással megbízni minket és erre a blogbejegyzésre hivatkozik, az 20% kedvezményben részesül árainkból

Tanúsított ingatlanok tulajdonviszonyai

Az általunk tanúsított ingatlanok döntő része lakossági kézben volt, mindössze 6% volt céges ingatlan. Ennél a számnál jóval több ingatlant használtak a megrendelőink üzleti tevékenységhez, de a tanúsítványnál a besorolás alapját a tulajdoni lap adja, ami sok esetben ennek ellenére lakóingatlan besorolású. Ez látszólag jelentéktelen tényező, de a besorolás számításnál más módszert kell alkalmazni. Az egyik legfontosabb különbség, hogy nem lakóingatlan esetén a világítást is figyelembe kell venni. Az alábbi képen narancssárgával jelöltem, hogy a hol kell keresni a tulajdoni lapon az ingatlana megnevezését:

ingatlan megnevezése tulajdoni lapon

A tanúsított lakóingatlanok csak 13%-a ház (családi, iker és sorház összesen), amiből látszik, hogy ez a cég elsősorban lakásokra specializálódott. Ez természetesen a működési területből is adódik, hiszen Budapest belső részeit döntő többségében lakások adják, a külső, kertvárosi kerületek távolabb esnek a telephelyünktől. A fenti térképen még az is látszik, hogy merre találhatók Budapesten a nagyobb lakótelepek, hiszen ott sűrűsödnek a felmért ingatlanjaink.


A térképen látszik, hogy ritkán, de Budapest környéki településeken is vállalunk tanúsítást. Amennyiben ilyen igény érkezik hozzánk, akkor általában egyik partnerünket ajánljuk. Ha pl. Önnek Budapesttől délre, vagy nyugatra fekvő településen van szüksége tanúsítványra, akkor kérjük keresse először partnerünket: http://olcso-tanusitvany.hu/

Milyen célból készültek tanúsítványaink?

Végül nézzük meg milyen célból készülnek energetikai tanúsítványaink: messze a legtöbb tanúsítványunk ingatlan adásvétel miatt készült (85%), ezt a bérbeadás követi (11%). A maradék 4% -ban benne vannak a pályázat, a használatba vételi engedély miatt és a saját célból készített tanúsítványok. Bár ez utóbbit is el tudjuk végezni, de az ilyen munkákra jellemzően tudunk ajánlani erre specializálódott kollégákat.

A statisztikán túl

Nem készítek statisztikákat arról, hogy a tanúsítások felmérés része mely napokon, napszakokban történik meg, de ebben, a céget bemutató blogbejegyzésben mindenképpen szeretnék erről pár szót ejteni. A megrendelői igények igencsak változatosak, de sokaknál döntő faktor, hogy lehetőleg ne munkaidőben legyen felmérve ingatlanjuk, hiszen akkor ők is dolgoznak. Ebből alakult ki, hogy a késő délutáni - kora esti időpontok a legkedveltebbek, de olyan is van, aki a munka előtti felmérést, vagy a szombatot részesíti előnyben. Természetesen ezeknek az igényeknek is igyekszünk eleget tenni.

Számos olyan igény is érkezik hozzánk, hogy az energetikai tanúsítvány azonnal, vagy minél hamarabb kell. Sajnos ilyenkor már nem minden esetben tudjuk elvállalni a munkát, mert az már a minőség romlásával járna. További sajnálatos tény, hogy ilyenkor mindig akad olyan tanúsító, aki vállal azonnal, vagy pár órán belül tanúsítvány készítést, ők jellemzően ki sem mennek a helyszínre felmérni, ebből következően több kategóriát tévednek a besorolásnál, ami előbb-utóbb oda vezet, hogy a Mérnöki Kamara -nagyon helyesen eljárva- visszavonja a jogosultságukat.

Ha Önnek a későbbiekben ismét szüksége lesz a tanúsítványra, vagy módosítana rajta felújítás, vagy pályázat miatt, akkor az ilyen tanúsítót Ön nem fogja megtalálni a későbbiekben, egy új tanúsítóval kezdheti az egész folyamatot előröl. Célszerű tehát előre gondolkodni és amikor megfogalmazódik Önben a gondolat, hogy ingatlanát eladná, vagy bérbe adná, már megcsináltatni az energetikai tanúsítványt, hiszen annak érvényessége 10 év, mindenképpen elegendő idő, hogy célját megvalósítsa. Sokan úgy gondolkodnak, hogy elég akkor ilyet készíttetni, ha megvan a vevő, de pont ebből fakadnak az azonnali tanúsítványigények, mivel a vevő sietne az ügyvédhez, nehogy más rálicitáljon és elvegye előle az ingatlant. 

Összefoglalás

Összefoglalva térjünk vissza az eredeti mondatra, amiből kiindultunk: „Kiemelten Budapest I., V., VI., VII. VIII., IX., XI. kerületben vállaljuk elsősorban lakások tanúsítását eladás, vagy bérbeadás céljából”. Ahogy a fenti számokon keresztül bemutattam, ennek a cégnek az eladási és bérbeadási célú lakások az elsők a prioritásban, de ezt egy jóval kiterjedtebb területen végezzük, mint a felsorolt kerületek. Természetesen amennyiben kapacitásunk engedi, ezen kívül is szívesen vállalunk munkákat!