• ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY BUDAPEST

Energetikai tanúsítvány új helyszíneken

Családunk kinőtte a régi XI. kerületi ingatlanunkat, így a költözés mellett döntöttünk. Az új otthonunk mostantól kertvárosi környezetben, a XVI. kerületben található. Ez nem csak a család életében nagy lépés, a kis energetikai tanúsító cégemnél is jelentős változásokat hoz. Az egyik legnagyobb lépés, hogy jelentősen megváltozik a vállalási területünk, de talán jobb kifejezés rá, hogy kibővül: az eddigi budai területek mellett megpróbáljuk ellátni a Északkelet, Kelet-Pest megyei régiót is, sőt még annál is többet, mint ahogy erről lesz még szó.

A kertvárosi környezet más, lényeges változásokat is hoz: természetszerűen az iddigi sűrű, városi környezetben túlnyomó részben voltak a lakások, ez a túlsúly várhatóan jelentősen enyhül egy családi házas környezetben, pláne az agglomerációval együtt. 

Új helyszínek, új árak

A három zóna

A nagyobb lefedettségű terület és a ritkábban lakott városrészek hozadéka, hogy az árlistán is változtatni kell. "Az energetikai tanúsítvány ára, költségei” blogbejegyzésben hosszasan írtam arról, hogy mik az ármeghatározó tényezők, milyen költségekkel jár a tanúsítvány elkészítése. Az egyik ilyen pont volt az utazási idő. Egyértelmű, hogy kilépve a sűrűn lakott környezettől, megnőnek az utazási távolságok is. Ennek egyik velejárója, hogy mostantól nem tudjuk egységesen kezelni az ugyanolyan típusú, nagyságú és jellegű ingatlanokat, hanem a távolsággal változni fog az energetikai tanúsítvány ára. Ennek megfelelően 3 zónát alakítottunk ki, a zónákba tartozó budapesti kerületek és települések így fognak alakulni:

Budapesti zónák
                       Budapesti zónák
  • I. Zóna: Budapest V., VI., VII., VIII., X., XIV., XV. és XVI. kerülete, Csömör, Kistarcsa

 

  • II. Zóna: Budapest I., IX., XIX., XIII., IV., XVII., és XI. kerülete, Kerepes, Nagytarcsa, Pécel, Isaszeg, Gödöllő, Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Csomád, Veresegyház, Szada, Ecser, Maglód

 

  • III. Zóna: Budapest XVIII., XXIII., XX., XXI., XXII., XII., II. és III. kerülete, Göd, Sződ, Sződliget, Csörög, Vácduka, Vác, Váchartyán, Vácrátót, Őrbottyán, Erdőkertes, Kisnémedi, Püspökszilágy, Váckisújfalu, Vácegres, Galgamácsa, Galgagyörk, Kosd, Rád, Penc, Csővár, Acsa, Iklad, Domony, Aszód, Kartal, Bag, Hévízgyörk, Galgahévíz, Tura, Valkó, Vácszentlászló, Dány, Tóalmás, Kóka, Sülysáp, Tápiószecső, Szentmártonkáta, Nagykáta, Tápióság, Tápióbicske, Pánd, Káva, Bénye, Gomba, Monor, Üllő, Péteri, Mende, Gyömrő, Úri, Zsámbok, Vasad

A zónák térképi ábrázolása látható a jobb oldali és a lenti ábrán. Az I. zóna zölddel, a II. zóna naranccsal és a III. zóna kékkel van ábrázolva.

 

Zónák hátrányai

Természetesen, mint minden felosztás, ez is tartalmaz igazságtalanságokat, hiszen, az egyik zóna legtávolabbi pontja és a szomszédos körzet legközelebbi pontja között alig van távolságbeli különbség. Felajánlom, hogy aki a zónahatár kedvezőtlen oldalán van és erre a blogbejegyzésre hivatkozva rendel meg tanúsítást, az kedvezményben részesül.
A távolságok növekedésének van egy másik hozadéka is, nevezetesen, hogy egyéb ésszerű megoldás híjján jóval sűrűbben szükséges gépkocsit használni a helyszínek megközelítésére. Ennek személyesen nem örülök. Eddig, ahol csak lehetett, mindig igyekeztem közösségi közlekedést használni, amivel kevesebb az energiafelhasználás, ezzel is védve a környezetet, ha már energetikáról van szó… Természetesen, ahol ésszerű, továbbra is előnyben részesítem a vonatot, a buszt, a villamost és a társait.

Pest megyei zónák
Pest megyei zónák


Újdonságok az eddigi tapasztalatok alapján

Több évnyi tapasztalat alapján igykeszünk egy-két igazságtalanságot megszűntetni. Egyik ilyen, hogy 50 m2 alatt nem tettünk különbséget árazásban az egyes ingatlanok között. Ezt a határt most 40 m2-re szállítjuk le, természetesen ez lesz a legkedvezőbb árkategória. 
A másik nagy igazságtalanság megszűntetése, hogy az egyszintes lakóingatlanok ugyanolyan elbánásban részesültek, mint a többszintesek. A többszintesek egyik jellemzője a tetőtérbeépítés, ami jelentősen megbonyolítja az ingatlan geometriáját. Ez természetesen sokkal több munkát jelent a tanúsítónak. Az egyszintes családi házak jellemzően amúgy is régebbi építésűek, amiknél lássuk be, sok értelme amúgy sincs az energetikai tanúsítvány elkészítésének. Ezután tehát az egyszintes ingatlanok kedvezőbb elbírálásban fognak részesülni ár terén. 
Végül jöjjön szerintem a legnagyobb igazságtalanság: az előre gondolkozó, tájékozódó megrendelők eddig ugyanolyan áron jutottak a tanúsítványhoz, mint a többiek. Számtalan helyen súlykoltam ezen a honlapon már, hogy az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, felesleges tehát az utolsó pillanatra hagyni elkészíttetését. Azon megrendelőink, akiknek két héten belül nem szükséges a tanúsítvány, ezúttal 10% kedvezményt kapnak. Akiknek viszont 36 órán belül szükséges a HET-szám, azoknak felárat számítunk a jövőben fel.
 

Vállalási területen kívüli lehetőségek

A vállalási területtel kapcsolatban szeretném egy dologra felhívni a figyelmet: amint a fentintérképből is látható, a XVI. kerülethez vannak olyan közelebbi települések is, amik fel sincsenek tűntetve. Ezek a területek a budai agglomerációban és Dél-Pesten találhatók leginkább. Miért van ez? Első sorban azért, mert azokon a területeken tudunk más, remek tanúsító szakembereket ajánlani (pl.: Gönczi Gergely E. V.), akik térben sokkal közelebb vannak hozzánk képest. Természetesen ha valaki ragaszkodik hozzánk, annak nagyon örülünk, annyira, hogy érte megpróbáljuk megoldani a kiszállást a fel nem sorolt településekre is.
Csak remélni tudjuk, hogy az újdonságok a megrenelőink kedvére lesznek és ugyanolyan megelégedéssel veszik igénybe szolgálatainkat, mint eddig. 
Ne feledjék, eddig minden értékelésünk 5 csillagos volt, ezt a színvonalat a jövőben is tartani szeretnénk!